THEPOWERGAME
H πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας στο θέμα του εμβολιασμού.
Αναλυτικά, ο Κ. Μητσοτάκης και και ο Τ. Μπρετόν αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και στη συνεργασία που υπήρξε για την προμήθεια και διανομή εμβολίων και για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν και οι προοπτικές που προκύπτουν από τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό, η ανάπτυξη στρατηγικών τεχνολογικών δυνατοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η συνεργασία όσον αφορά τα σχέδια της ΕΕ στο μέτωπο του διαστήματος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, εξήρε τη στάση της Ευρώπης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, και τόνισε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσει εμβόλια ως Ένωση και να τα διανέμει σε όλα τα κράτη-μέλη, αναλογικά με τον πληθυσμό, «χωρίς να κάνει καμία διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, μεγάλων και μικρών χωρών, ήταν μια πραγματική επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
«Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε εμβόλια για κάθε Ευρωπαίο. H πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Έχουμε φτάσει και εμείς σε αυτό το σημείο. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως με την ολοκληρωμένη εκστρατεία που έχουμε οργανώσει, και πιστεύω με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων, βλέπουμε τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι και η Ελλάδα προσέθεσε επίσης κάποια αξία στον αγώνα κατά της πανδημίας, όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό, «το οποίο ήταν μια ιδέα που εμείς προωθήσαμε πρώτοι και την υποστηρίξατε».
Μπρετόν: «Πετύχατε πολύ σημαντικό ποσοστό εμβολιασμών»
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκριθεί και είπε ότι «ήταν ένα εξαιρετικό σχέδιο για το NextGenerationEU, με έμφαση στο ψηφιακό σκέλος – βεβαίως και στην πράσινη μετάβαση – αλλά κυρίως στο ψηφιακό κομμάτι, το οποίο ξεπερνούσε το μέσο όρο – κάτι το οποίο είναι θετικό. Ειδικά κάποιες εφαρμογές για υποδομές, δορυφορικές υποδομές, ασφαλείς επικοινωνίες και πολλά άλλα, καθώς και η διάθεση να πραγματοποιηθούν και διασυνοριακά έργα, αποτελούν κλειδί για την Ευρώπη».
Είπε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «όντως εσείς ήσασταν ο πρώτος που μας επεσήμανε πως θα έπρεπε να επεξεργαστούμε την ιδέα ενός ψηφιακού πιστοποιητικού (Covid). Και για μένα το γεγονός αυτό δεν ήταν τυχαίο και δεν μου προκάλεσε έκπληξη».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολίων και ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί από την έναρξη της κρίσης, 1 δισεκατομμύριο εμβόλια, και τα μισά από αυτά «δόθηκαν στους συμπολίτες μας στην Ευρώπη και τα άλλα μισά στους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένων όλων των συμμάχων μας, των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Γιατί εμείς έχουμε εμβολιαστεί. Δεν ισχύει το ίδιο αλλού. Το γνωρίζουμε αυτό. Επομένως, είναι πολύ σημαντική μέρα η σημερινή μέρα».
Εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας στο θέμα του εμβολιασμού και είπε ότι «γνωρίζω ότι και εσείς πετυχαίνετε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού, πάνω από το 60% του πληθυσμού με τουλάχιστον την πρώτη δόση και 50% πλήρως εμβολιασμένο. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως σύντομα θα φτάσουμε τους απαραίτητους στόχους. Γνωρίζουμε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Χρειαζόμαστε πολλά για να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία».
Τέλος, εκτίμησε ότι ο τρόπος που έδρασε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών «έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και κινείται πραγματικά στη σωστή κατεύθυνση -καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα στην προσπάθειά μας να πείσουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, συμπεριλαμβανομένων των νέων».
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Θανάσης Στάβερης